Monday, November 30, 2009

Experter samarbetar med industrin- in Swedish

SVD Publicerad: 30 november 2009, 01.00. Senast ändrad: 30 november 2009, 08.05

PANDEMI. Rader med experter hjälper WHO att hantera hotet från svininfluensan. Men flera av rådgivarna har kopplingar till läkemedels industrin, visar SvD:s granskning. Kommittén som ger råd om själva pandemin är hemlig.

GENÈVE/STOCKHOLM.

En central grupp sedan svininfluensans utbrott i våras är WHO:s ”Emergency Committe”. Baserat på information från denna kriskommittée har WHO:s generaldirektör Margaret Chan fattat beslut om olika pandeminivåer.

Efter kommitténs fjärde möte den elfte juni 2009 drog Margaret Chan slutsatsen att kriterierna för en pandemi uppfyllts.

”Efter rådgivning från kriskommittén beslutar WHO:s generaldirektör Margaret Chan att gå från fas fem till sex”, skrev WHO i ett pressmeddelande.

”WHO har nu nära dialog med tillverkare av influensavaccin, och full kapacitet ska snart vara uppnådd för att försäkra största möjliga tillgång till pandemivaccin inom de närmaste månaderna”, hette det vidare.

Vad är denna kriskommitté vars slutsatser ligger bakom pandemibeslutet som också utlöste storskalig vaccinproduktion?

–Kommittén sammankallas av WHOs generaldirektör vid behov för att ge råd om internationella sjukdomsutbrott. De träffades första gången 25 april i år. Kommittén består av 18 medlemmar och är enbart rådgivande, säger Gregory Hartl, talesman för svininfluensan vid WHO.

Han betonar att WHO-chefen får råd från världens främsta hälsoexperter genom kommittén, men att beslutet att deklarera en pandemi ”helt och hållet är hennes eget”.

Vilka är medlemmarna i kommittén?

–Namnen på medlemmarna i kommittén är hemliga. Man vill inte att de ska kunna utsättas för påtryckningar utifrån. De är valda utifrån sina expertkunskaper om influensa, virusspridning och sjukdomskontroll, säger Hartl.

Varför är namnen hemliga? Vilka slags påtryckningar riskerar medlemmarna?

–Jag kan inte gå in på det. Men det viktiga är att medlemmarna i kommittén inte behöver ta hänsyn till någon eller någonting utanför kommittén i sin rådgivning till WHO:s generaldirektör, säger Gregory Hartl.

Har någon medlem i kommittén koppling till eller samarbete med läkemedelsindustrin?

–Jag vet inte vilka medlemmarna är. Jag tror att kontroller görs om de har kopplingar till läkemedelsindustrin.

Bör inte WHO vara transparent när det gäller hur beslut fattas om sjukdomar som berör miljontals människor?

–I kampen mot denna epidemi måste man samarbeta med många parter. Det inkluderar regeringar, frivilligorganisationer och läkemedelsindustrin. Vi måste hitta de bästa lösningarna för att skydda människors liv. Att rädda liv är allra viktigast för oss, säger Gregory Hartl.

Han tillägger att ”vi frågar om intressekonflikter och får uppgifter om detta”.

Han säger också att det finns flera kommittéer som ger råd om olika aspekter kring svininfluensan och hur man kan bekämpa den.

–Dessa kommittéer undviker intressekonflikter, säger han.

Men en titt på dessa kommittér visar att det inte alltid stämmer. När det gäller influensa och vaccin har WHO bland annat Sage-kommittén samt Ad hoc Policy Advisary Working Group on Influenza A (H1N1) till hjälp.

Tre av Sages femton medlemmar har kontakter med läkemedelsindustrin. Bland annat har de fått pengar och stöd av de ledande vaccinföretagen.

Två oberoende externa experter på Sages möten i Genève har av den danska tidningen Information avslöjats ha fått rådgivarpengar från läkemedelsföretag (se grafik under artikeln).

I Ad Hoc-kommittén sitter också som oberoende expert en professor och världsledande virusforskare som fått kritik i tidskriften Science för att han äger två bioteknikföretag som jobbar med influensavaccin.

När det gäller beslutet att deklarera en pandemi har dock vare sig Ad Hoc-kommittén eller Sage ”spelat någon som helst roll”, säger Gregory Hartl.

–Margaret Chan kan bara ta rådgivning av kriskommittén och medlemsländerna. Men beslutet om en pandemi är enbart hennes, säger han.

No comments:

Post a Comment